امین عظیمی زاده | شهرآرانیوز؛ رئیس پارک علم و فناوری خراسان در این نشست گفت: جهان به دنبال جایگزینی سوخت فسیلی و کربنی با انرژی الکترونیکی بوده و سال هاست که این جایگزینی دنبال میشود. کربن تاکنون بخش عمده زندگی ما را در برگرفته بود و قرار است کشورها از ظرفیت معادن نیز استفاده کنند.
مسعود میرزایی افزود: معادن به اندازهای اهمیت دارند که آمریکا به بهانه استفاده از منابع اورانیومی وارد افغانستان شد و از منابع معدنی این کشور بهره برد. کشور ما نیز اگر قرار است از قافله فناوری عقب نباشد، باید از ظرفیت معادن استفاده کند. ما نزدیک به ۴درصد منابع معدنی جهان را در اختیار داریم و نزدیک به ۸۰ درصد منابع معدنی ایران در استانهای یزد، کرمان و خراسان قرار دارد؛ لذا باید همدلی و دلسوزی میان مسئولان و نخبگان اتفاق بیفتد و به این بخش بیش از پیش توجه کنیم.
وی بیان کرد: موضوع دیگر، بهره وری باطلههای معدنی است؛ ما در تلاش هستیم باطلههای معدنی سطح خراسان را با کمک شرکتهای دانش بنیان بهره وری کنیم. خوشبختانه پارک علم و فناوری خراسان رضوی در دوره جدید وارد پروژههای بزرگ صنعتی شده است و در همین زمینه مقدمات انعقاد توافق نامهای میان پارک علم و فناوری و شرکت صنایع معدنی سنگان خواف را برای تأسیس بزرگترین و اولین پردیس صنایع معدنی شرق کشور در این نشست فراهم کردیم.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز گفت: رویداد تانا در حوزه معادن، پنجمین برنامه در استانهای کشور محسوب میشود و خوشبختانه استان خراسان رضوی همواره از استانهای پیشرو در حوزه رویدادهای معدنی بوده است.
علی خیرالدین افزود: سهم بخش صنعت از دانش بنیانها حدود یک درصد بوده و خوشبختانه پارک خراسان در ایجاد پردیسها پیشرو است. ماده ۱۲ قانون جهش تولید نیز استانداران را مکلف کرده که ستاد دانش بنیان تشکیل دهند؛ بنابر این رویکرد کلی حاکمیت، ارتقای پارک هاست.
مجتبی حمیدیان، مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران، نیز در این نشست گفت: سهم مجموع دانش بنیانها نسبت به کل اقتصاد ما ناچیز است و برخلاف اینکه تلاشهای بسیار زیادی انجام شده، نتیجه مطلوب حاصل نشده است. شرکت سنگ آهن ایران، قدیمیترین شرکت معدنی ایران در حوزه آهن بوده و خوراک و زنجیره سایر بخشهای فولادی کشور را تأمین کرده است. اکنون ذخایر باطلههای معدنی که بالغ بر ۷۰ میلیون تن است، از اصلیترین چالشهای ما محسوب میشود. امیدواریم دانش بنیانها در این حوزه به کمک ما بیایند.
مدیرعامل شرکت صنایع معدنی سنگان هم در این نشست گفت: امروزه درصد شایان توجهی از رشد تولید ناخالص داخلی و ملی کشورها را ایدهها و ابداعات جدید تشکیل میدهد. در کشور ما سهم تولیدات دانش بنیان بین نیم تا یک و نیم درصد است، در صورتی که در افق ۱۴۰۴ باید نزدیک به ۵۰ درصد از تولید ناخالص ملی را تشکیل دهد و همه این موارد، مسئولیت ما را سنگینتر میکند.
علی امرایی اضافه کرد: سنگان که بزرگترین مجموعه صنایع معدنی شرق کشور است، وظیفه خود دانسته است که در این مسیر حرکت کند. ما نزدیک به ۲۶ هزارنفر شغل ایجاد کردیم و بخش اعظم مواد اولیه کشور در منطقه سنگان خواف تولید میشود. معدن سنگان حدود ۷/۱ میلیون تن ذخایر کشف شده دارد و حوزه صنایع معدنی و پردیس صنایع معدنی را با همکاری پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی فعال میکنیم. همچنین یک صندوق پژوهش و خاص صنایع معدنی ایجاد کردیم که بتوانیم از طریق تسهیلات به نخبگان و شرکتهای دانش بنیان کمک کنیم.